top of page

En presentasjon fra Naturfag Vg1

  • Forfatterens bilde: Admin
    Admin
  • 21. nov. 2017
  • 3 min lesing

Internasjonalt miljøsamarbeid, med fokus på avfall og resirkulering

Det finnes altså veldig mange forskjellige miljøsamarbeid for de forskjellige miljøproblemene, men i denne delen skal jeg fokusere på et tema som går igjen hele tiden på mediene. Altså avfallsproblemer og foretak.

Avfall blir et større og større problem ettersom verdensbefolkningen stadig øker.

Det fører da til at flere mennesker tar i bruk av ressurser og teknologiske gjenstander.

Før i tiden hadde få familier for eksempel en TV, men som det ser ut i dag har nesten alle familie-medlemmene blant annet hver sin egen mobiltelefon, tv og musikkspiller. Spesielt de i de rike landene. I tillegg får butikkene stadig større utvalg av varer og produkter, og dermed også større forbruk. Dette gir mer avfall når vi kaster produktet og mer utslipp av klimagasser etter som produksjonen må økes. I tillegg dumper mange fattige land avfall i havet, mye av disse avfallene er også giftige. Disse klimagassene og miljøgiftene i havet vil da også gå utover andre land.

Derfor har det blitt arbeidet internasjonalt med disse miljøproblemene.

Vi har blant annet avtalene «Basel-konvensjonen», som handler om å beskytte mennesker og miljø mot negative effekter ved farlig avfall, og «De forente nasjoners havrettskonvensjon», som handler om å bevaring av dets levende ressurser, «FNs klimakonvensjon», går på en måte også under disse miljøproblemene, fordi mer produksjon av nye produkter vil gi mer utslipp av klimagasser.

Disse avtalene hjelper selvfølgelig, men det er ikke nok.

Det er mange land som dumper søppel overalt, spesielt utviklingsland, og de vil etter hvert ende opp med et berg av søppel, noe som også etter hvert fører til mangel på ressurser. Og løsningen på disse problemene er avfallshåndtering og resirkulering.

Først litt generelt avfallshåndtering, det er altså selve samlingen, transport og behandling av avfall.

Og det som er bra med en god avfallshåndtering er at det gir:

Mindre utslipp av klimagasser

Mindre utslipp av miljøgifter i naturen

Mindre press på jordas ressurser, og dermed gir det også en god effekt på den bærekraftige utviklingen

Det finnes mange måter å håndtere avfall på.

Mange land i verden bruker blant annet deponier. Deponier består av store områder, vanligvis forlatt steinbrudd, gruvedrift hull og store groper, slik at man får fylt mest mulig avfall. Når disse områdene er riktig vedlikeholdt, viser det seg å være en billig måte å bli kvitt uønsket avfall sett i forhold til hvor mye man får bli kvitt. Men problemet er at rester som flyter ut i luften fra et deponi kan være farlig for miljøet.

Forbrenningsmetoder er også et alternativ, det blir ofte brukt til å kvitte seg med industriavfall inkludert gasser og radioaktive materialer. Denne type avfall omdannes til varme, aske, gass eller damp. Men denne måten å bli kvitt avfall på har negative virkninger, siden alt dette avfallet vinder opp i atmosfæren.

Til slutt så har vi resirkulering, resirkulering er også en måte å håndtere avfall på, det er en prosess som gjør avfall til gjenbrukbare materialer.

Ved resirkulering hindrer man avfallet fra å hope seg opp på søppelfyllinger eller å bli brent. På den måten kan man redusere utvinning av råvarer fra naturen. Det resirkulerte materialet er dessuten en ressurs som kan utnyttes.

Metaller som blant annet stål og aluminium er i prinsippet en begrenset ressurs, men så lenge de resirkuleres kan man kalle dem fornybar ressurs. Resirkulering krever dessuten mindre energi enn det å ta ut og bearbeide på nye ressurser, og i tillegg reduserer vi også utslipp av klimagasser.

Materialer som ofte blir resirkulert er glass, papir, drikkekartong, stål, aluminium, tekstiler, plast og avløpsvann.

Ettersom flere og flere mennesker jobber sammen for å finne bedre metoder for både avfallshåndtering og gjenvinning, oppstår nye ideer. Disse ideene vil til slutt føre til en verden som kan redusere avfall effektivt samtidig skape mer presise avfallshåndtering og resirkulering metoder.

Comments


Featured Review
Kategorier
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page